Presentatie ‘Taal in Beweging’ geeft goed gevoel!

Op donderdag 26 juni werd door Stichting VluchtelingenWerk een korte presentatie gegeven over het project ‘Taal in Beweging’ aan aanwezige Lions- en Rotaryleden. Aanleiding was de Goede Doelen Golfdag die op 11 september dit jaar plaats gaat vinden en waarvoor dit project als goede doel is aangemerkt.

Noortje de Vocht van de stichting VluchtelingenWerk gaf een verhelderend verhaal aan de aanwezigen, waarvan hieronder een korte samenvatting valt te lezen.

Korte projectomschrijving
In het project Taal in Beweging wordt een inburgeraar gekoppeld aan een taalcoach. De doelgroep is breder dan alleen vluchtelingen: ook migranten kunnen deelnemen aan het project. De taalkoppels spreken gemiddeld anderhalf tot twee uur per week af om de taal te oefenen in verschillende situaties. Dat kan bijvoorbeeld door een spelletje Scrabble, praten over familiefoto’s, samen koken, naar een museum gaan of samen huiswerk maken. De hulpvraag van de inburgeraar staat hierbij centraal. De koppeling duurt gemiddeld een jaar.

Waarom is een taalcoach zo belangrijk?

Voor een vlotte inburgering is het van belang dat mensen de taal beheersen. Taallessen volgen alleen is vaak echter niet voldoende. Er moet ook gelegenheid zijn om de taal te kunnen oefenen en in de praktijk te gebruiken. Zeker voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig omdat zij meestal (nog) geen eigen sociaal netwerk hebben. Taalcoaches bieden dan uitkomst.

Het project Taal in Beweging is niet alleen gericht op het verbeteren van de Nederlandse taal. De taalcoach speelt tevens een rol in het opbouwen of uitbreiden van net netwerk van de inburgeraar, op basis van zijn/haar behoefte. Ook is er in dit project specifiek aandacht voor doorverwijzing. Een taalcoach is geen hulpverlener, maar kan in overleg met de inburgeraar zorgen voor een gerichte doorverwijzing naar bijvoorbeeld de maatschappelijke begeleiding van VluchtelingenWerk of een andere professionele hulpverlener.
VluchtelingenWerk beseft hierbij als geen ander hoe belangrijk het is om hierbij professioneel te werk te gaan. Wij bieden daarom onze taalcoaches trainingen en persoonlijke begeleiding aan.

Reageren

XHTML: Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>