€ 6.400 opbrengst bij Groot Dictee Bommelerwaard!

Het is een daverend succes geworden. Maanden van voorbereiding en een geoliede samenwerking tussen Lions, Rotary, Cambium College en de Hussein Foundation. Het resultaat is een druk bezette avond; een volle aula met deelnemers en publiek. In totaal 123 deelnemers hebben zich ingeschreven in verschillende categorieën.

Het dictee werd voorgelezen door niemand minder dan Anouchka van Miltenburg, voormalig kamervoorzitter en lid van de Tweede Kamer. De jury werd gevormd door de burgemeesters Albert van den Bosch en Henny van Kooten. Onder leiding van juryvoorzitter Ton den Boon die eindredacteur is van de Dikke Vandale.

Iedereen heeft genoten van het indrukwekkende dictee dat geschreven is door Jan Buylinckx, streekarchivaris in de Bommelerwaard. Hij werd hierbij ondersteund door Hans Flamman, voormalig rector van het Cambium College en Ton den Boon.

Aan het eind van de avond werd, mede dankzij de enthousiaste sponsoren, de opbrengst bekendgemaakt van maar liefst € 6.400 dat ten goede komt aan de Hussein Foudation. Deze stichting zet zich in voor de bouw van een kinderweeshuis in Burundi.

Inmiddels wordt door Rotary en de Lionsclub besproken wanneer een volgend Groot Dictee Bommelerwaard plaats zal vinden. Want na dit succes is iedereen het erover eens: er komt een vervolg!

Wensambulance zeer gelukkig met cheque

cheque LionsVrijdag 30 september vond de jaarlijkse Goede Doelen Golfdag plaats. Het evenement dat in goede samenwerking met Rotary Zaltbommel en Lionsclub De Bommelerwaard wordt georganiseerd. Met een uitstekende flightbezetting en enthousiaste gasten die aan het eind van de dag tijdens de BBQ driftig boden op de mooie items die onder de bezielende leiding van veilingmeester Tom Metz werden geveild. Alles bij elkaar weer een prachtig geslaagd evenement met een fraaie opbrengst voor het goede doel: Stichting Wensambulance West-Brabant. De medewerkers van de wensambulance waren zichtbaar onder de indruk van de hoogte van het bedrag, € 5.000 en gaven aan dat dit bedrag garant staat voor zo’n 14 dagen ‘uitrijden’ voor de Wensambulance. Groot applaus volgde en het was nog erg gezellig op Golfclub De Dorpswaard in Kerkdriel.

Wensambulance

Goede Doelen Golfdag daverend succes

Ook dit jaar was de Goede Doelen Golfdag een prima samenwerking tussen Rotary Bommelerwaard en Lionsclub De Bommelerwaard, waarbij de opbrengst net als vorig jaar € 5.000,- bedroeg. Dit jaar vond de Golfdag op vrijdag 25 september plaats. Wederom op golfclub De Dorpswaard in Kerkdriel. De opbrengst kwam ten goede aan het stimuleren en ondersteunen van de Gehandicaptensport in de Bommelerwaard. De afsluitende BBQ met live muziek en veiling maakte de dag weer helemaal compleet.

foto Golfdag Lions De Bommelerwaard

Het bijeengebrachte geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een mascotte en doelen voor een G-voetbalteam, ondersteuning voor lessen van Dans- en balletschool Bommelerwaard en de aanschaf van rolstoelen voor het rolstoel-basketballen bij de basketbalvereniging.

Hartelijk dank aan alle sponsoren, deelnemers en vrijwilligers die deze mooie dag weer mogelijk hebben gemaakt.

Bungee roeien ook dit jaar groot succes!

Op 5 september 2015 werd als afsluiting van de Bommelweek, in samenwerking met Better Old Days en Rotary Zaltbommel, het bungee roeien gehouden. Dit jaar kwam de mooie dagopbrengst van bijna € 5.000 ten gunste van jongeren in de Bommelerwaard in de vorm van de stichting Orizon en de Zeeverkenners.

Presentatie ‘Taal in Beweging’ geeft goed gevoel!

Op donderdag 26 juni werd door Stichting VluchtelingenWerk een korte presentatie gegeven over het project ‘Taal in Beweging’ aan aanwezige Lions- en Rotaryleden. Aanleiding was de Goede Doelen Golfdag die op 11 september dit jaar plaats gaat vinden en waarvoor dit project als goede doel is aangemerkt.

Noortje de Vocht van de stichting VluchtelingenWerk gaf een verhelderend verhaal aan de aanwezigen, waarvan hieronder een korte samenvatting valt te lezen.

Korte projectomschrijving
In het project Taal in Beweging wordt een inburgeraar gekoppeld aan een taalcoach. De doelgroep is breder dan alleen vluchtelingen: ook migranten kunnen deelnemen aan het project. De taalkoppels spreken gemiddeld anderhalf tot twee uur per week af om de taal te oefenen in verschillende situaties. Dat kan bijvoorbeeld door een spelletje Scrabble, praten over familiefoto’s, samen koken, naar een museum gaan of samen huiswerk maken. De hulpvraag van de inburgeraar staat hierbij centraal. De koppeling duurt gemiddeld een jaar.

Waarom is een taalcoach zo belangrijk?

Voor een vlotte inburgering is het van belang dat mensen de taal beheersen. Taallessen volgen alleen is vaak echter niet voldoende. Er moet ook gelegenheid zijn om de taal te kunnen oefenen en in de praktijk te gebruiken. Zeker voor vluchtelingen is dit vaak erg lastig omdat zij meestal (nog) geen eigen sociaal netwerk hebben. Taalcoaches bieden dan uitkomst.

Het project Taal in Beweging is niet alleen gericht op het verbeteren van de Nederlandse taal. De taalcoach speelt tevens een rol in het opbouwen of uitbreiden van net netwerk van de inburgeraar, op basis van zijn/haar behoefte. Ook is er in dit project specifiek aandacht voor doorverwijzing. Een taalcoach is geen hulpverlener, maar kan in overleg met de inburgeraar zorgen voor een gerichte doorverwijzing naar bijvoorbeeld de maatschappelijke begeleiding van VluchtelingenWerk of een andere professionele hulpverlener.
VluchtelingenWerk beseft hierbij als geen ander hoe belangrijk het is om hierbij professioneel te werk te gaan. Wij bieden daarom onze taalcoaches trainingen en persoonlijke begeleiding aan.

Opruimen zwerfvuil tijdens NLDoet weer groot succes!

WP_20140322_009Tijdens NLDoet op zaterdag 22 maart heeft Lionsclub De Bommelerwaard zich weer sterk gemaakt om het gebied van de uiterwaarden langs de Waal van Zaltbommel tot aan Rossum ‘schoon’ te maken door zwerfvuil op te ruimen. Het weer zat niet echt mee, maar dat zorgde zeker niet voor minder enthousiasme: in totaal zijn 3 volle aanhangers vuil bij elkaar geraapt.

Met de Gemeente was de afspraak gemaakt om het zwerfvuil op een centraal punt op de parkeerplaats bij het Bunkerschip in Zaltbommel in de berm te leggen, zodat het vuil daar door de Avri op maandagochtend mee kon worden genomen en naar de milieustraat kon worden gebracht. Dit omdat in de loop van de zaterdagmiddag de milieustraat niet meer geopend is.

2014-03-23 11.37.25Hilarische kwestie was dat op zaterdag op Facebook diverse berichten en reacties verschenen van omwonenden en wandelaars, met foto’s van de afvalberg en reacties met teksten als: ‘schandalig dat mensen dit zomaar dumpen’ en ‘waar zijn de normen van fatsoen gebleven’, etc. Uiteindelijk is er vanuit de Lions een bericht op Facebook bij geplaatst met uitleg van de situatie, zodat ook die onduidelijkheid weer is opgelost!

 

Buitenkast AED nu ook in Kerkdriel

DSC03160Op vrijdagmiddag 1 november werd de buitenkast voor een AED door de Stichting Bommelerwaard Hartveilig overgedragen aan de wethouder René Smits van de gemeente Maasdriel.

Dankzij de financiële steun van de Lionsclub Bommelerwaard en mede sponsoring van Cordaed uit Ammerzoden is nu de eerste AED in Kerkdriel 24 uur per dag beschikbaar. Wethouder René Smits is blij met deze nieuwe situatie en onderschrijft het belang dat op meer locaties in de gemeente Maasdriel AED’s komen.

Gemeentehuis Kerkdriel 2De buitenkast met AED
hangt aan de achterzijde
van het gemeentehuis,
Kerkstraat 45, 5331 CB.

 

CD “Vechters” voor het KWF

Vrijdag 22 maart vond de presentatie plaats van het bijzondere lied “Vechters” door Tom Leenhouwers uit Zaltbommel.
Bij Tom zelf is enige tijd geleden de ziekte kanker vastgesteld en tijdens zijn strijden behandelingen  hiertegen is hij in contact gekomen met de groep “Herstel en Balans” in het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. De groep heeft Tom zoveel energie en wilskracht gegeven dat hij iets terug wilde doen. Als rasechte muzikant heeft hij, samen met een aantal bevriende muzikanten, het lied geschreven en in een professionele studio opgenomen. Lionsclub De Bommelerwaard heeft samen met een aantal andere sponsoren deze opnames en het persen van de CD financieel ondersteund.

IMG_20130322_203000

De CD wordt gratis ter beschikking gesteld aan belangstellenden, met de vraag om een donatie te doen voor het KWF om onderzoek te kunnen doen naar nieuwe behandelmethodes tegen kanker, vooral bij kinderen.

De presentatie door Tom, zijn begeleiders en muziekvrienden was zeer indrukwekkend. Hij zong het lied live en meer dan ooit, recht uit het hart!

Meer informatie over het project vindt u op www.staoptegenkanker.nl/project-vechters.
De CD is te bestellen bij Coert Coehoorn: coertje1@gmail.com en Carla van der Velden: c.vandervelden@nah.nl

IMG_20130322_211422

Lions actief in de Uiterwaarden tijdens NLDoet!

DSC01393

 

16  Maart was het zover. 17 Enthousiaste Lions kwamen om 12.00 uur bij elkaar aan de Waalkade om de dagstrategie door te spreken. Vuilgrijpers, afvalzakken (beschikbaar gesteld door de Gemeente Zaltbommel) en 2 Jeeps waarvan 1 met aanhanger waren aanwezig, alles was tot in de puntjes geregeld. De meer dan voortreffelijk verzorgde dagcatering werd aangeboden door Rabobank Bommelerwaard en Bistro In Petto uit Rossum. Rond 12.30 uur ging het van start. Er werd gewerkt met 3 teams van 5 personen die telkens een stuk van de uiterwaarden zwerfvuil-vrij maakten. Was men met een bepaald stuk klaar, dan werd die ploeg opgehaald door een Landrover en weer een stuk voor de voorste ploeg afgezet. Zo is men ‘haasje over’ de uiterwaarden afgegaan van Zaltbommel tot aan Rossum. Een fors stuk dus en na ongeveer 4 uur werk had men ruim 70 zakken vol met plastic afval, glas en metaal en daarnaast nog diverse losse stukken zoals een accu, tuinstoel en tonnen. Een geweldige prestatie en alles bij elkaar een nuttige en zeker gezellige dag die in stijl werd afgesloten in de Pub bij In Petto.

DSC01420
Als klap op de vuurpijl werd daar nog de ‘Gouden Grijper’ uitgereikt aan de Lion met de volste (afval)zak. Op deze memorabele 16e maart bleek dat Geert de Jong te zijn. Op maandagochtend is door medewerkers van de Gemeente het verzamelde afval in 2 vrachten netjes afgevoerd. De twee ambtenaren in functie waren onder de indruk van het resultaat en gaven aan diep respect te hebben voor deze milieubesparende actie van de Lions: “Waar vind je dat nog deze dagen?”. Mannen, klasse en zeker voor herhaling vatbaar!

 

 

IMG_1247